
 

PROCEDURE FOR QUESTIONS TO BE PUT TO THE POLICE AND CRIME COMMISSIONER (PCC) AT 

MEETINGS OF THE POLICE AND CRIME PANEL (PCP) 

 

 
1. Questions to be submitted to the Secretariat to the PCP (sam.weston@leics.gov.uk). Questions submitted 15 

working days (or more) prior to a PCP meeting will be taken at that PCP meeting. Any questions which are 

received less than 15 working days prior to a PCP meeting will be submitted to the following PCP meeting. 

 

2. In order for a question to be accepted, it must: 

 

(a) Relate to the strategic functions of the PCC (including his Police and Crime Plan) and not relate to the 

operational management of Leicestershire Police*. 

(b) Not be substantially similar to a question put at a meeting within the preceding six months. 

(c) Not require the disclosure of exempt or confidential information. 

(d) Not be vexatious or defamatory. 

 

(*Any questions relating to the operational management of Leicestershire Police will automatically be directed 

to the Office for the Chief Constable, who will endeavour to respond in the normal way – the questioner will be 

notified that it has been forwarded. These questions will therefore not be taken in public at PCP meetings.) 

 

3. If the Secretariat, acting as appropriate, in consultation with the Chairman of the PCP, considers that a 

question does not comply with paragraph 2, it shall advise the questioner accordingly and, as appropriate, 

direct the question to the appropriate public body. If the Secretariat considers that the question does comply 

with paragraph 2, the question will be treated as having been accepted by the PCP and subject to the 

procedure below. 

 

4. Questions adopted by the PCP in accordance with paragraph 3 above, will be submitted to the PCC who will 

issue a response which will be made available to the questioner and PCP members by noon on the day prior to 

the PCP meeting at which the question is to be submitted. 

 

5. The question and answer will be “taken as read” at the beginning of the meeting. The questioner must be 

present at the meeting to ask any supplementary questions which must relate to the nature of the initial 

question and not raise new issues. The Chairman of the PCP may invite the questioner to ask a supplementary 

question. Only one supplementary question will be permitted for each initial question. Supplementary 

questions and responses will be included in the formal minute of the meeting. If the questioner is not present 

at the meeting, only the original question and response will be included in the formal minute of the meeting. It 

will be accepted that the PCP will allow up to 10 minutes for public questions, though it may wish to lengthen 

this in the appropriate circumstances. 

 

6. There will be instances where the PCC (or his/her officers) are unable to respond to a supplementary question 

put at the meeting. In instances such as these, a written response will be issued to the questioner by the PCC 

within five working days of the meeting and a copy of the response provided to the Secretariat. 

 

For information 

 

Meetings of the PCP are webcast live to the public and therefore, by submitting a question and being 

present to ask a supplementary question, you accept that you will be filmed and that this footage will 

be owned by, and archived in perpetuity on the website of, the County Council. 

 

The public are reminded that the PCC has his own channels of communication through which the 

public are encouraged to engage, including a “Have Your Say” area of the PCC’s website: 

https://www.leics.pcc.police.uk/Have-Your-Say/Comments.aspx and his direct email address: 

police.commissioner@leics.pcc.pnn.gov.uk.  
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